Ekran Alıntısı İran Rusya Çin.JPG

Rusya-İran-Çin yeni bir küresel güvenlik düzeni arayışında

Kolektif Batı varoluşsal bir meşruiyet krizinin pençesindeyken, RIC (Rusya-İran-Çin) dünyanın geri kalanını 'soykırımlardan' korumak için kendi güvenlik düzenini tasarlıyor. Yeni bir küresel güvenlik düzeninin kurulması, BRICS-10 planlamasının tam merkezinde yer alıyor.

5 Mayıs 2024 Pazar
İNTİZAR - Hegemon*, İstisnacı zihniyeti nelerin beklediği konusunda hiçbir fikre sahip değil: Çin, 2025'in başlarında kaçınılmaz bir dizi yaptırımı ve/veya uluslararası finans sisteminin olası bir çöküşünü umursamadan medeniyet kazanını kararlı bir şekilde karıştırmaya başladı.
 
Geçtiğimiz hafta ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ve onun hayal ürünü ABD talepleri listesi Pekin'de Dışişleri Bakanı Wang Yi ve Devlet Başkanı Xi Jinping tarafından sinir bozucu bir sivrisinekten biraz daha fazlası olarak karşılandı. Wang, İsrail'in Şam'daki İran konsolosluğuna saldırarak Viyana Sözleşmesini çiğnemesine karşı Tahran'ın kendisini savunmakta haklı olduğunu vurguladı.
 
Çin, BM Güvenlik Konseyi'nde artık sadece Kuzey Akım'a yönelik devlet terörü saldırısını değil, aynı zamanda ABD-İsrail kombinasyonunun Filistin devletini engellemesini de açıkça sorguluyor. Dahası Pekin, tıpkı yakın zamanda Moskova'da olduğu gibi, Filistin'in siyasi gruplarını pozisyonlarını birleştirmeyi amaçlayan bir konferansta bir araya getiriyor.
 
Önümüzdeki Salı günü, Moskova'nın Büyük Vatanseverlik Savaşı'nın sonu olan Zafer Günü'nü kutlamasından sadece iki gün önce Xi, Çin Büyükelçiliği'nin ABD, İngiltere ve NATO tarafından bombalanmasının 25. yıldönümünü tüm dünyaya hatırlatmak üzere Belgrad'a inecek.
 
Bu arada Rusya, İsrail'in tasfiye etmeye çalıştığı BM Filistinli mültecilere yardım kuruluşu UNRWA'nın BRICS-10'un üst düzey temsilcilerine UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini'nin anlattığı Gazze'deki dehşet verici insani durumu açıklaması için bir platform sağladı.
 
Kısacası, Birleşmiş Milletler, ABD'nin en büyük hissedar olarak tüm şartları dikte ettiği bir şirket kabuğuna dönüşürken, ciddi siyasi işler zaten yozlaşmış BM sisteminin dışında yürütülüyor.
 
Yeni BM olarak BRICS'in bir başka önemli örneği: Rusya Güvenlik Konseyi Başkanı Nikolai Patrushev, St. Petersburg'da Çinli mevkidaşı Chen Wenqing ile BRICS-10 üyeleri İran, Hindistan, Brezilya ve Güney Afrika'nın yanı sıra Irak'ın güvenlik başkanlarının da aralarında bulunduğu 100'den fazla ülkeyi bir araya getiren 12. Uluslararası Güvenlik Zirvesi kapsamında bir araya geldi. 
 
Şanghay İşbirliği Örgütü'nün güvenlik şovu
 
Ancak geçtiğimiz günlerde Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) savunma zirvesi önemli bir kavşak noktası oldu. Yeni Çin Savunma Bakanı Dong Jun, Rus mevkidaşı Sergei Shoigu ile kapsamlı stratejik ortaklıklarını vurgulamak üzere ilk kez bir araya geldi.
 
Dong, Çin-Rusya askeri etkileşiminin "dinamik" doğasını vurgularken, Shoigu da karşılıklı saygı ve ortak stratejik çıkarlara dayalı "devletlerarası ilişkiler için bir model oluşturduğunu" söyleyerek bunu ikiye katladı.
 
ŞİÖ genel kuruluna hitap eden Shoigu, Rusya'nın NATO'ya yönelik bir "tehdit" oluşturduğu yönündeki yoğun Batı propagandasını kesin bir dille yalanladı.
 
ŞİÖ savunma bakanları toplantısında herkes vardı - aynı masada Hindistan, İran, Pakistan ve gözlemci olarak Belarus da vardı. Minsk ŞİÖ'ye katılmaya hevesli.
 
Birbirine kenetlenmiş Rusya-İran-Çin stratejik ortaklıkları tamamen uyum içindeydi. Dong, Shoigu ile görüşmesinin yanı sıra, Pekin'in İsrail'in Şam'daki hava saldırısını kınamasını cömertçe öven İran Savunma Bakanı Tuğgeneral Muhammed Rıza Aştiyani ile de bir araya geldi.
 
Pekin ve Tahran arasında şu anda yaşananlar, geçen yıl Moskova ve Tahran arasında, Rusya'yı ziyaret eden İran heyetinin bir üyesinin her iki tarafın da karşılıklı, üst düzey bir "ne isterseniz" ilişkisi üzerinde anlaştığını söylemesiyle başlayan sürecin bir tekrarıdır.  
 
Astana'da Dong'un İran'a verdiği destek açıktı. İran'ın tutumunu yansıtacak şekilde Aştiyani'yi Pekin'deki bir güvenlik konferansına davet etmekle kalmadı, aynı zamanda Gazze'de derhal ateşkes sağlanması ve insani yardım ulaştırılması çağrısında bulundu.
 
Aştiyani ile görüşen Shoigu, "Suriye'de uluslararası terörizme karşı ortak mücadelenin uzun süredir devam eden dostane ilişkilerimizin canlı bir örneği olduğunu" hatırlatarak ek bir bağlam sağladı. Rus Savunma Bakanı daha sonra sözlerini tamamladı:
Mevcut askeri-politik durum ve devletlerimize yönelik tehditler bizi ... uluslararası toplumdaki tüm katılımcılar için eşitliğe dayalı adil bir dünya düzeni inşa etmeye yönelik ortak yaklaşımlara zorlamaktadır.
Yeni bir küresel güvenlik düzeni
 
Yeni bir küresel güvenlik düzeninin kurulması, BRICS-10 planlamasının tam merkezinde yer alıyor - dolarsızlaştırma tartışmasıyla aynı düzeyde. Tüm bunlar, Rusya, İran ve Çin'in çok yönlü ve iç içe geçmiş ortaklıklarını anlamaktan aciz olan kolektif Batı'nın hoşuna gitmiyor.   
 
Ve etkileşim bizzat devam ediyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bu ay içinde Pekin'i ziyaret edecek. Gazze konusunda Rusya-İran-Çin'in tutumu tam bir uyum içinde: İsrail soykırım yapıyor. AB - ve bir bütün olarak NATO - için bu soykırım değil: blok ne olursa olsun İsrail'i destekliyor.
 
İran'ın 13 Nisan'da en iyi hipersonik füzelerini bile kullanmadan Batı Asya'daki oyunu tamamen değiştirmesinin ardından, Küresel Çoğunluk için kilit soru çok açık: sonunda soykırımcıları kim ve nasıl dizginleyecek? Diplomatik kaynaklar bu konunun Putin ve Xi tarafından yüz yüze görüşüleceğini belirtiyor.
 
Çinli bir akademisyenin eşsiz bir ustalıkla ifade ettiği gibi:
Bu kez barbarlar, Sun Tzu'nun Savaş Sanatı, Mao düşüncesi, Xi'nin ikili dolaşım stratejisi, Kuşak ve Yol, BRICS, renminbi dijitalleşmesi, Rusya ve Çin sınırsızlığı, dünyanın en güçlü imalat sanayisi, teknoloji üstünlüğü, ekonomik güç merkezi ve Küresel Güney'in desteğiyle donanmış, 5.000 yıldır devam eden yazılı bir medeniyetle karşı karşıyalar.
Tüm bunlar, Batı Asya'daki soykırımcı uçak gemisi tamamen kontrolden çıkmış, kargaşa içindeki kutuplaşmış bir Hegemon'a karşı.
 
ABD'nin Rusya-Çin stratejik ortaklığının bazı kilit noktalarını sona erdirmek ya da bir yaptırım tsunamisiyle karşı karşıya kalmak arasında "net bir seçim" yapma tehditleri Pekin'de karşılık bulmuyor. Aynı durum Washington'un BRICS üyelerinin ABD dolarından vazgeçmesini engellemeye yönelik temenni dolu girişimleri için de geçerli.
 
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova ve Pekin'in ikili ticarette neredeyse ABD dolarını terk etme noktasına geldiğini açıkça ifade etti. Ve Rus varlıklarının kolektif Batı tarafından düpedüz çalınması, BRICS - ve dehşetle izleyen diğer tüm uluslar - için bir bütün olarak nihai kırmızı çizgidir: Lavrov'un 2021'in sonlarından beri vurguladığı gibi, bu kesinlikle "anlaşmaya elverişli olmayan" bir İmparatorluktur.
 
BRICS+ Analytics'in kurucusu Yaroslav Lisovolik, alternatif bir ödeme sistemine giden yol haritası henüz emekleme aşamasında olduğu için Hegemon'un BRICS'e yönelik tehditlerini görmezden geliyor. Rusya-Çin ticaretine gelince, dolarsız yüksek hızlı tren çoktan istasyondan ayrıldı.
 
Ancak kilit soru hala ortada duruyor: BRICS liderleri, ŞİÖ üyeleri ve aynı zamanda Hegemon için en önemli üç "varoluşsal tehdit" olarak Rusya-İran-Çin (RIC), soykırımcılara gözlerini dikmeden yeni bir küresel güvenlik mimarisini uygulamaya nasıl başlayabilecekler?
 
Pepe Escobar
 
 
-------------------------------------------------------------------------------------
* Özelde ABD, genelde kollektif Batı
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar